AirBnB is nadelig voor de Hotels

Veel hotels in Nederland hebben last van Airbnb en andere vormen van particuliere vakantieverhuur van kamers of woningen. Volgens een onderzoek van KPMG ondervindt 40 procent van de hotels concurrentie van particulieren.

Via Airbnb verhuren mensen hun eigen huis aan toeristen, bijvoorbeeld wanneer ze zelf op vakantie zijn.

Driesterren hotels en hotels in de laagste prijsklasse met kamerprijzen tot 65 euro ondervinden hier de meeste concurrentie van, zegt onderzoeker Jos Sweers van KPMG. Zij zagen in 2013 zowel de bezettingsgraad als de gemiddelde kamerprijs dalen.

De gemiddelde kamerprijs van luxere hotels daalde vorig jaar ook. De bezettingsgraad van 4- en 5-sterren-hotels steeg nog wel licht. Maar ook chique hotels zeggen nu te merken dat toeristen voor het komende vakantieseizoen vaker kiezen voor een Airbnb-appartement in plaats van een hotelkamer.

Er wordt zelfs gesproken over oneerlijke concurrentie. Gemeente Amsterdam heeft regels opgesteld voor vakantieverhuur door particulieren. Zo moet er toeristenbelasting betaald worden, mag er maximaal zestig dagen per jaar verhuurd worden en moet de woning brandveilig zijn.

Het lijkt me sterk dat alle Airbnb-hosts aan deze regels voldoen, zegt Bornmann. En als ze dat niet doen, is het oneerlijke concurrentie. Want wij houden ons wel aan allerlei regels.

Genoeg ruimte
Er staan op Airbnb nu zo’n 11.000 Nederlandse woningen of kamers. Dat zijn er 77 procent meer dan een jaar geleden. Ter vergelijking: Nederland heeft zo’n 117.000 hotelkamers. Het aantal overnachtingen in Nederland via Airbnb is in een jaar tijd met 177 procent gestegen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>